musikformidlingknap01
Index
Folk

Webdesign
Gren|Grafisk
© 1996-2018

Lang Linken

Lang Linken

Fl_uk

In english

Traditionel og dynamisk ny dansk folkemusik

langlinken_foto_020

Lang Linken er i dag den danske folkemusikgruppe som bærer rundt på mest erfaring. Trio'en passerede i 1995 sit 25 års jubilæum, med fuld fart. Foreløbigt sidste udspil fra gruppen er CD'en "LYST" fra sommeren 97.

Lang Linken startede med i begyndelsen af 70'erne at være en gruppe blandt de unge, som lærte af de gamle traditionelle spillemænd og sangkoner. Idag står Lang Linken som et af bindeleddene for unge musikere til den originale traditionelle danske frie folkemusik. Forløbet fra at være lærlinge hos de gamle som Evald Thomsen, Ingeborg Munch, Tinus-brødrene  m. fl. til selv at være en slags gamle har været mildest talt handlingsmættet og udviklende.

Håndværket, kunsten, melodierne, fortællingerne, sangene, humoren, dansetawet, gennemslagskraften har hele tiden udviklet sig. Som danseorkester har Lang Linken i dag et håndelag der er unikt i dansk folkemusik. Udgangs-punktet er de gamle mestre, men Lang Linken har tilført både egen personlighed, nye melodier og forløb, som gør både den lille dans på en halv time eller det store bal på fire timer til noget særligt.

Lang Linken har altid dyrket og elsket at lave koncert, enten udelukkende eller som en del af et mere sammensat program. Folkemusik som Lang Linken lærte det og har udviklet det har altid omfattet sange, historier og fortællende melodier som billeder fra livet i glæde og alvor, gerne båret frem af en rislende humor. Gammelt og nyt i en frugtbar blanding.

Lang Linken har spillet til alt muligt overalt i Danmark, baller, koncerter, korte workshops, ugelange højskoleforløb, TV og radiooptagelser, børnehaver, festivaler etc. Siden 1976 har Lang Linken været et efterspurgt orkester i det store udland: Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, Letland, Korea, Canada og USA.

Lang Linken har i årene der er gået været initiativtagere til mange nye og markante udspil. Alene indenfor de seneste år har Lang Linken lagt ryg til bl. a. følgende nyskabelser: genindførelse af sækkepibe, drejelire og toradet harmonika i dansk folkemusik, Fionia (30mands folkemusikbigband på Fyn), lukket de fynske kommunale musikskoler op for dansk spillemandsmusik, medvirket til start af folkemusikuddannelse på konservatorieniveau, Danish Dia Delight, Harpens Kraft, Puls m. v. Da Lang Linken i 1995 som det første folkemusikorkester modtog Fyns Amts Musikpris var det: for deres store indsats for at fremme et blomstrende spillemandsmiljø på Fyn gennem medvirken i en lang række orkestre men også som komponister, arrangører og undervisere.

Lang Linken er en trio som består af:

Keld Nørgaard (f. '52), violin, klaver, sækkepibe, sang m. v. KN regnes i dag for den bedste komponist indenfor dansk folkemusik. Spiller på et hav af instrumenter lige fra pengesedler og plastikposer, cister til de ovenfor nævnte. Som instrumentbygger er KN kendt for at være udvikleren af den danske udgave af den nordiske sækkepibemodel. KN er dirigent og arrangør i folkemusikbigbandet 'Fionia' og spiller også i gruppen Harpens Kraft .

Carl Erik Lundgaard (f. '47), diatonisk og kromatisk harmonika, sang. CEL er en af landets få helprofessionelle folkemusikere, hvilket også omfatter arbejde som komponist og arrangør. Modtog i 1996 fra Danmarks Radio og Skagen Festivalen prisen Årets Folkemusiker i Danmark: som påskønnelse af en unik indsats for at videreføre, forny og udbrede kendskabet til den nordiske folke & spillemandsmusik, CEL spiller også i Folkefræs, Puls og Lakkelej. CEL er hovedfagsunderviser i harmonika på den i efteråret 98 nystartede folkemusikuddannelse på Det fynske Musikkonservatorium.

Poul Lendal (f. '51), violin, drejelire, slagtøj, sang m. v. PL er også kendt som folkemusikkens tegner og lay outer. Spiller på alt mellem himmel og jord og er komponist og arrangør. PL er kendt som specialist i sanglege for børn og voksne og spiller også i Harpens Kraft og Skalbjerg. PL er afdelingsleder på den i efteråret 98 nystartede folkemusikuddannelse på Det fynske Musikkonservatorium.

Lang Linken
Lang Linken CD

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan  også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63