Rebild Spillemændene
musikformidlingknap01
Index
Folk

Rebild Spillemændene

Spillemændene

Rebildspillemændene er ubrydeligt knyttet til Rebild Spillemands-museum. Museet har nu i over 40 år været samlingssted for traditionsbærerne blandt de himmerlandske spillemænd. Området omkring Rold skov, med de mange sagn og historier, har en næsten magisk tiltrækning på folk, og stedet har lige siden starten været en uvurderlig inspirationskilde for de udøvende spillemænd.

I 1951 blev der på initiativ af spillemanden Evald Thomsen og skovløber Emil Blicher købt en smukt beliggende grund ved toppen af Rebild bakker. Her opførtes den første museumsbygning som hurtigt blev det sted, hvor folk samledes for at danse folkedans og for at spille den lokale folkemusik.

Picture

Igennem årene er der efterhånden blevet opbygget en stor samling af materialer, der belyser Rold Skov områdets kulturhistorie igennem tiden. Museet indeholder bl.a. arkiv med nodebøger, lydbånd, fotos, optegnelser m.v., indsamlet i Nordjylland. Der findes en fin udstilling af gamle musikinstrumenter. I dag udfylder museet med sine kulturhistoriske samlinger en meget aktiv rolle i lokalsamfundet, og laver i årets løb mange aktiviteter til bevarelse og formidling af den lokale folkekultur.

Melodierne

Rebildspillemændene præsenterer hermed en broget buket af spillemandsmelodier fra Nordjylland. Det er en række melodier, der igennem de senere år er kommet på repertoiret.  Mange af melodierne har tilknytning til det himmerlandske område, men der gøres dog en afstikker til Hirtshalsegnen.

Udover traditionelle himmerlandske dansemelodier, såsom to-tretur og varsoviane, er der melodier af spillemændene Jens Frederiksen, Ais - Christian Peter Larsen, Løgstør og Klaus Pinstrup, Skørping.

CD

Desuden musik overleveret af Tradsfamilien fra Haverslev og Rebild Spiilemandslaug.  Mellemleddet til Hirtshalsmusikken er spillemanden Fredsgård Iversen, Gundersted i Himmerland. Han lærte traditionen af sin far Niels Iversen, der var født i Hirtshals og lokal spillemand der. Fredsgård dyrkede sin fars og andre Hirtshalsspillemænds musik, og var glad for at viderebringe den.

Webdesign
Gren|Grafisk
© 1996-2018

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan  også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63