Zar
musikformidlingknap01
Index
Folk

Fl_ukZAR styrker den danske kulturarv

De har eksisteret som band i cirka ti år og været med helt oppe i toppen af den unge folkroots-bølge. Der befinder de sig stadig og er aktuelle med et nyt album. ZAR er dansk musik, kulturarv på en ny måde og tradition og fornyelse i ét.

"Når vi mærker, at det ikke kun er os, der har en fascination, men at der faktisk er magi i musikken. Når vi kan skabe fortryllende øjeblikke sammen med vores publikum. Når vi er ude at spille, og musikken bliver brugt, som den skal bruges. Dét er det fedeste."

Ordene kommer fra Rasmus Zeeberg, guitarist i ZAR. Mødet med publikum er selve motoren, der holder bandet i gang og bringer dem videre. Men en motor fungerer sjældent uden brændstof. Og her har ZAR en kilde, der ikke løber tør og skaber energikrise. Brændstoffet bliver hentet op fra den danske folkemusikalske muld, hvor man ikke skal mange spadestik ned for at finde vitaminrige, sunde og levende rødder. Dansk kulturarv i ren form. Og nu super aktuelt med ZAR's nyudgivne og tredje album "Der Brænder En Ild".

Gamle sange med nyt liv
For ZAR handler det om at dele deres egen fascination og oplevelse af en umådelig rig kultur med publikum. Musikken er ægte dansk. Det er gamle danske folkeviser og folkemusik, men sat ind i en tidssvarende musikalsk ramme. ZAR har om nogen vovemodet til at kaste sig ud i nye fortolkninger af gamle danske folkeviser og bringe dem frem i en virkelighed anno 2009 med masser af nyt liv og et personligt udtryk. "Det er ikke museumsmusik," som Rasmus Zeeberg siger.

Sangene er danske, men begrænser sig absolut ikke til et dansk publikum. Når ZAR giver koncert i Canada, Italien, Tyskland eller andre steder på kloden, rammer de gamle danske sange lige i hjertekulen hos publikum. Uanset om publikum forstår dansk eller ej.

En kort beskrivelse af ZAR vil lyde cirka sådan her: En swingende rytmisk bund solidt forankret i jazz/folk/sigøjnermusik serveret af guitaristen Rasmus Zeeberg og bassisten Steffan Søgaard Sørensen. Melodisk og harmonisk garniture leveret af violinisterne Andreas Tophøj Rasmussen og Michael Graubæk. Og på toppen ikke mindst Sine Lahm Lauritsens sødmefyldte og nærværende vokal. Tilsammen en organisk enhed, en blød og legende let lyd af et tæt sammenspillet band.

zar_017

Om "Der Brænder En Ild"
ZAR er aktuelle med albummet "Der Brænder En Ild". Bandet har arbejdet seriøst med dansk musik i hen ved ti år og har tidligere udgivet to album.

ZAR har haft en klar vision om lyden på den færdige plade og gjorde alt for at indfange den fulde oplevelse af de akustiske instrumenter. Bandet fandt derfor sammen med de bedste og mest kreative hjerner i branchen for at nå deres mål. Vokalerne blev produceret af Michael Hartmann, som er den ene halvdel af duoen Hush. Helheden blev senere skabt i Nashville, Tennessee, af Gary Paczosa, der mixede pladen. Gary har arbejdet sammen med de største navne i akustisk musik som for eksempel Dolly Parton, Alison Krauss og Dixie Chicks. Det var selvsagt en drøm, der gik i opfyldelse for bandet, da Gary Paczosa sagde ja til at arbejde med dem.

"Vi vælger at arbejde med de her sange, fordi vi kan relatere til dem. Selvom en tekst er flere hundrede år gammel, bærer den stadig noget sandt, der rammer mig som menneske. Vi har taget en rejse tilbage til vores rødder og udvalgt en lille del af vores kultur for at præsentere den for verden," siger sangerinden Sine Lauritsen om "Der Brænder En Ild".

Rasmus Zeeberg tilføjer: "Det er vores drømmeplade, og den er blevet, som vi gerne ville have den. Gary Paczosa forstod, hvor vi ville hen og kunne høre på musikken, hvad der skulle til. Han har virkelig forstået at få det bedste ud af de akustiske instrumenter og finde balancen uden at overproducere."


Potentiale og originalitet
”Dansk etnisk musik” kunne være overskriften for ZAR. Men de er mere end det. For vel er ZAR en del af den bemærkelsesværdige udvikling de senere år, der har skabt stor interesse for ung dansk folkemusik. Men ZAR blander de musikalske kort på deres egen måde og bringer den traditionelle folkemusik i clinch med pop, jazz og diverse verdensmusikalske inspirationer.

Ikke helt overraskende har ZAR et tæt venskab med den canadiske gruppe The Duhks, som ligeledes er kendt at tage den traditionelle musik under kærlig behandling og slynge den rundt i centrifugen sammen med pop, jazz, world og meget andet.

"ZAR har en lyd, der appellerer bredt. Den danske musik har klart et potentiale, og ZAR har endda mulighederne for at nå videre end til det traditionelle publikum," siger Bob Jensen, indehaver af JMI, et af Canadas store bookingbureauer for folke- og bluesmusik. JMI har blandt andet stået for en række koncerter med Zar i Canada.

Gennem årene har ZAR turneret ikke blot i Canada, men også i blandt andet Italien, Skotland, Tyskland, Polen, Norge og Sverige. Samt naturligvis Danmark. Udlandet er begejstret for ZAR's tidssvarende bud på dansk etnisk musik, og samtidig er bandet med til at bevare og styrke et stykke vigtigt dansk kulturarv.

"Det handler om musikken, om at blive ved og om at beskæftige sig kunstnerisk med det, vi elsker og er gode til. Og vi vil også elske at komme ud til et bredere publikum," siger Sine Lahm Lauritsen.

ZAR er nomineret til 3 priser ved Danish Music Awards Folk 2009: Årets Album, Årets Kontemporære Artist og Årets Instrumentalist, guitarist Rasmus Zeeberg.


ZAR består af:
Sine Lahm Lauritsen, 27 år, vokal. Har ud over Zar også arbejdet med den britiske gruppe A Fierce Procedure. Modtog i 2004 en Danish Music Award Folk pris som "Årets Vokalist".

Rasmus Zeeberg, 31 år, guitar. Uddannet i klassisk guitar på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Spiller desuden med Hush, Harald Haugaard Trio, Henrik Jansberg Band og Mathias Grip Folkflok med flere.

Michael Graubæk, 27 år, violin. Studerer på Folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatorium. Spiller også med Trio THG.

Andreas Tophøj Rasmussen, 25 år, violin. Studerer på Folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatorium. Har spillet i folkpunk-bandet Violinsvin og spiller i dag også med blandt andre Basco og Trio THG.

Steffan Søgaard Sørensen, 27 år, bas, violin. Uddannet på Folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatorium. Har haft Bo Stief som lærer. Spiller desuden bl.a. med Henrik Jansberg Band, Mathias Grip Folkflok og er samtidig aktiv både som musikpædagog og studiemusiker.

Kort bio:
Oprindeligt dannet som trioen Det Sejge Jydske i 1997 af Christopher Davis Maack, Steffan Sørensen og Rasmus Zeeberg med traditionel dansk spillemandsmusik på repertoiret. Senere kom trommeslageren Jesper Andersen til. Samtidig med at gruppens medlemmer uddannede sig, fik de mere og mere travlt med spillejob. I 2001 var gruppen tilbage som trio, de skiftede navn til ZAR og udgav albummet "Strengeleg". Albummet vandt en Danish Music Award Folk som Årets Debut.
ZAR udvidede med sangerinden Sine Lahm Lauritsen og indspillede i 2003 albummet "Tusind Tanker" og Sine modtog i 2004 en DMA som årets vokalist for indsatsen. Gruppen var nu desuden udvidet med violinisten Rune Tonsgaard Sørensen. Han blev i 2004 erstattet af Andreas Tophøj. ZAR fik gode internationale anmeldelser på "Tusind Tanker" og spillede blandt andet i Canada, på Shetlandsøerne og på Island. ZAR deltog i januar 2005 på festivalen Celtic Connections i Skotland.
I 2007 trådte Christopher Davis Maack ud af gruppen, og ind kom i stedet Michael Graubæk.

zar_cd_06
Udgivelser:
"Der Brænder En Ild" (2008)
”Tusind Tanker” Release august 2003
”Strengeleg” 2001


ZAR har bl.a. spillet på:
Tønder festival, Tarm Vise Festival, Århus Folk Festival, Odense Folk Festival, Bogense Folk Festival, Tunø Festival, Spot 08, Shetland Folk Festival 2004, Mission Folk Festival (BC, Canada), EBU Festival (Mölln), Folk Alliance (Jacksonville, Florida), Kennedy Center (Washington DC), Norrsken (Røros), Kulturnat Malmö, Halkær Kro, Det Bruunske Pakhus, Norlek (Stavanger) Telemarkfestivalen i Bø
.

Webdesign
Gren|Grafisk
© 1996-2018

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan  også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63