Henrik Strube
musikformidlingknap01
Index
Foredrag

Tinnitus & høreskader

henrik strube
420.000 mennesker i Danmark har erfaringer med tinnitus.
110.000 føler sig moderat til alvorligt generet af tinnitus.
110.000 har søvnforstyrrelser, relateret til tinnitus.
42.000 føler tinnitus som en alvorlig belastning af deres livskvalitet.
21.000 mennesker oplever tinnitus som en alvorlig belastning af deres evne til at leve et normalt liv.
(alm.anerkendte tal for tinnitus, baseret på en britisk befolkningsundersøgelse, og overført til danske forhold)

Foredraget varer ca. en time,og der er mulighed spørgsmål og debat undervejs og efter. Det henvender sig til mennesker, der ønsker at vide noget mere om:

- hvad er tinnitus? - årsager til tinnitus? - har jeg fået tinnitus? - undersøgelse? - hvilke behandlingsmuligheder findes? - at lære at leve med tinnitus? - hvordan ser fremtidsudsigterne ud? - kan jeg fortsætte som jeg plejer - f.eks. at spille eller lytte til musik? - hvornår udsætter vi os for skader?

- hvordan ved jeg om hørelsen har været overbelastet? - hvordan forbygger man høreskader, tinnitus og hyperacusis (lydoverfølsomhed)?

Min baggrund: Jeg er professionel musiker og har selv tinnitus. Over 10 år har jeg interesseret mig for området, læst metervis af faglitteratur, udspurgt og interviewet fagfolk, deltaget i, og haft indlæg på audiologiske symposier og seminarer i Danmark og Norden og holdt en lang række foredrag på skoler, musikskoler, gymnasier, konservatorier, erhvervsvirksomheder og arbejdspladser, aktivitetshuse med f.eks.øvelokaler samt faglige organisationer og i arbejdsmiljømæssige sammenhæng. Først og fremmest i Danmark, men også i det øvrige Norden.

Jeg har skrevet artikler i fagblade, dagspresse og i magasiner som Euroman, Helse, Samvirke m.fl. Og jeg har deltaget i kampagner mod høreskader, bl.a. på Roskildefestivalen.

Jeg har erfaringer fra 30 års professionelt musikerliv, har indspillet mange plader, herunder 11 under eget navn, og har lang tids erfaring fra øvelokaler, studier, scener og koncerter.

Jeg fik alle symptomer på en kommende tinnitus, men der fandtes ikke den viden eller oplysning, vi har i dag. Derfor er det vigtigt at medvirke til at informere om, hvordan man kan forebygge høreskader og tinnitus. Det er her hunden ligger begravet, for der er endnu ikke nogen behandling, der kan „helbrede tinnitus“ når man først har fået det. Man kan lære at leve med det, men det er naturligvis bedre at undgå at få det!

Som redaktør af Dansk Musiker Forbunds fagblad for professionelle musikere har jeg rejst en debat om tinnitus, og bladet blev i 1996 tildelt Dansk Fagpresses plakette for „en engageret, vedokumenteret og uhysterisk oplysningskampagne om et meget følsom emne - høreskader, herunder specielt tinnitus hos musikere.“

„Oplysning er videregivelse af informationer til mennesker, der er mindst lige så kloge som du selv.“

henrik strube

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63