musikformidlingknap01
Index
World Music

Webdesign
Gren|Grafisk

Moussa Dialo

moussafoto2003Forestil dig den rå energi af rock, funk og traditionel afrikansk musik, som kommer fra et band sammensat af originale afrikanske trommer, en svingende jazz-rock guitar, en utrolig funky bas, og den smittende lyriske lyd fra koraen. Denne gruppe udtrykker selve sjælen i en fusion af vestlig og afrikansk musik.

Inciterende rytmer og musikalsk poesi er det, som karakteriserer Moussa Diallo's musik, et nymoderne crossover, som ledes af en af Danmarks førende basister. Med en multikulturel baggrund med rødder i både Mali og Danmark har denne musiker, komponist og sanger skabt dette band ved at bringe nogle af de bedste herboende vestafrikanske musikere sammen med nogle af de danske topnavne for at spille hans kompositioner. Denne musiske konstellation reflekterer vore dages kosmopolitiske virkelighed og udfordrer de kulturelle musiske traditioner ved at skabe en ny bemærkelsesværdig lyd.

Moussa Diallo    -   bass, vocal
Mikkel Nordsø    -   guitar
Klaus Menzer    -    drums
Basiru Suso      -    kora, vocal
Malick Jagne     -   perc
Ayi Solomon     -    perc, vocal

Til større arrangementer kan bandet også hyres med 4 dansere (2 mænd, 2 kvinder). De 2 mandlige dansere spiller også percussion. – Et meget farverigt show !!

moussacdchiwara
Ny CD fra Moussa Diallo

Chiwara – Acoustic Mali Music

Det er med fornøjelse, at Sundance Records præsenterer Moussa Diallos nye album Chiwara. En musikalsk rejse tilbage til rødderne i det vestafrikanske land Mali, hvor den højt estimerede bassist voksede op sammen med sin danske mor og far i hovedstaden Bamako. En af verdens mest inspirerende byer, når det gælder musikalsk mangfoldighed.Chiwara er afrikansk musik; verdensmusik, ja - men samtidig musik der vil appellere bredt; musik der er let at lytte til - musik der river dig med, frisk vuggende og appetitlig.

Moussa Diallo er veteran i dansk rock og fusion. Begyndte mod farens vilje at spille som helt ung i Mali. Han flyttede som stor knægt til København, hvor hans mor nu boede, for at forfølge drømmen om at blive musiker.
Startede i fusionsorkestret Lunatics tilbage i midten af halvfjerdserne og var sammen med guitaristen Mikkel Nordsø og keyboardspilleren Morten Kærså grundlægger af firsernes succesband, Sneakers. Spillede endvidere med bl.a. Skunk Funk og Stig Møller. En hel generation af danskere fik Diallos pulserende dyr af en funkbas helt ind under huden, da Anne Linnet & Marquis de Sade kørte med nattog og siden skabte et af danskrockens bedste albums, ’Hvid Magi’. Moussa Diallo er også fast omdrejningspunkt i Hanne Boels orkester, arbejder sammen med bl.a. The Savage Rose og med trompetisten Palle Mikelborg, ligesom han fortsat dyrker trioformen med de gamle kammerater, Mikkel Nordsø og trommeslager Klaus Menzer.
Sideløbende med den markante tilstedeværelse i dansk rock arbejder Moussa Diallo med Maliprojektet, hvor der foreløbig er udgivet to plader. På den første, ’The Kékéliba Project’ medvirkede en perlerække af musikere fra både Afrika og Danmark. Den næste, ’Live At The Copenhagen JazzHouse’ blev indledningen til en trilogi, hvor ‘Chiwara’ nu er den anden udgivelse.

’Chiwara’ er et vellykket forsøg på at skabe en musik, der er 100% afrikansk, men aldrig mister Moussa Diallos helt personlige touch. Her medvirker en stribe af de bedste musikere fra Mali og Gambia, blandt andre den nu afdøde mester på ngoni’en (en slags afrikansk banjo) Sayon Sissoko, der tidligere lagde den musikalske underskov for Senegals superstjerne, Baaba Maal.
Dertil kommer fornemt arbejde på kora’en, den smukt klingende vestafrikanske kalabasharpe, bl.a. udført af den herboende Basiro Suso, som i nogle år har været fast medspiller hos Moussa Diallo. En fast bestanddel af det musikalske lydbillede er den markante balafon (træmarimba) fornemt spillet med udsøgt rytmisk fornemmelse af Faséri Diabaté. Nogle af de traditionelle rytmeinstrumenter som tama’en (den talende tromme) spilles af den gambianske herboende musiker Malik Jagne.

Alle vokaler synges på sproget bambara af Moussa Diallo, men han får hjælp af et par endda særdeles velsyngende damer, der er autentiske jelimuso (grioter) Mama Kouyaté og Naini Koné, med stemmer der smyger sig om Moussas lækre vokal som skygger. Deres indsatser er med til at skabe helheden på dette særdeles helstøbte og originale album - et stærkt personligt udsagn fra Moussa Diallo, der formår at gøre noget tilsyneladende intimt almengyldigt.

’Chiwara’ er tilegnet Moussa Diallos afdøde far, Demba Moussa Diallo, og hylder ham ved at fortælle en række af de traditionelle historier, som Moussa selv blev opflasket med. Den er også tilegnet mindet om den fortræffelige ngoni-spiller, som akkurat lige nåede at levere en storslået indsats på dette album.

’Chiwara’ er et album, der udvisker alle grænser og sætter en ny standard for verdensmusik produceret i Danmark. ‘Chiwara’ introducerer en kunstner, som vi alle kender, men som her fremstår funklende ny og overraskende.

GAFFA.dk Anmeldelser
 
Moussa Diallo
Chiwara
CD (Sundance)
Dato: 17/1-2003

Naturstridigt er det første udtryk, der falder én ind, når man hører Chiwara, Moussa Diallos helt utrolige plade, den anden fra bassisten, som vi ellers forbinder med - blandt mange andre - Anne Linnet og Hanne Boel. Og som her virkelig træder ud af skyggen med en åbenbaring af en plade, helt og holdent lavet af en kosmopolitisk kunstner, som har genopdaget sig selv som udøver af de fineste traditioner fra Mali. Komplet med en gruppe, der består af herboende afrikanske musikere som percusionist Ayi Solomon og koraspiller Basiru Suso, og så nogle af de virkelig skrappe drenge fra Mali, blandt andre ngoni-geniet Sayon Sissoko.
Pladen er som en rislende flod af klukkende balafoner, kora'ers harpelignende rislen sammen de perlende lut-lignende udsagn fra ngoni'en, Diallos præcise bas uden varemærket, tommelfingerfunkbas, og så vokalerne, hvor han dels bliver suppleret af lækkert svajende kvindeligt kor og dels har et par store damer ud af griot-familie til at lægge til med autenticitet.
Simpelthen en af de bedste og mest modige plader, jeg nogensinde har hørt fra en dansk kunstner.
Af Torben Holleufer

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved at gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63