musikformidlingknap01
Index
World Music

Webdesign
Gren|Grafisk

Tanina kono

Tanina kono ~ trækfugle

tanina_basiru_06
Basiru Suso - kora og vokal
Per Nyboe - guitar og vokal
Christer Irgens-Møller - keys og vokal
Malick Jagne - djembe, percussion

Tanina kono spiller en cross-over af dansk og vestafrikansk musik baseret på egne kompositioner. Musikerne mødte hinanden i sommeren 2006, efter de to danske musikere, Nyboe og Irgens-Møller, var i Mali i vinters, hvor de fostrede ideen til et orkester med folk fra denne rige musikkultur. Herboende Basiru Suso var i forvejen kendt af dem begge og hans samarbejdspartner, Malick Jagne fra Gambia, gav sig selv som percussionist.

Med deres forskellige musikalske baggrund har de fire musikere smedet en musik sammen i et fælles udtryk, hvor tradition forbindes med nutid, ikke blot musikalsk, men også ved kombinationen af det klassiske instrument, koraen, med guitar og synthesizer.
 
tanina_per_svendborgBasiru Suso og Malick Jagne har begge baggrund i den store mandingo kultur, som er udbredt i Mali, Senegal og Gambia. Suso er en sand mester, og er virtuos på sit instrument - koraen - en harpe med 21 strenge. Han er uddannet som griot - en troubadur der ifølge traditionen skal kunne improvisere hyldestsange til ære for folk, der er tilstede, samt synge nyheder og og sit folks historie til akkompagnement på koraen.

tanina_malick_06Malick spiller djembe, den store ekspressive håndtromme, som både bruges til akkompagnement og solotromme. Også tama'en, behersker han; en solo-tromme med et stort udtryksregister; den har et væld af toner, som man frembringer ved at klemme på et snoretræk med overarmen. Den bliver brugt som "talende" tromme, da man kan efterligne sproglyde på den.
 
Repertoiret indeholder sange både på dansk og manding; temaer fra dansk folkemusik lægges indover en sang af Suso; og Nyboe og Suso synger hver sit sprog i samme sang! Teksterne handler om at skabe fred og kærlighed blandt folkene: Musik forbinder alle på et højere plan - det er ingration der vil noget!

tanina_1244_06Nyboe,Suso, Irgens-Møller og Jagne er garvede musikere, der har spillet land og rige rundt i de sidste mange år. Suso og Jagne bl.a. sammen med bassisten Moussa Diallo, Per Nyboe solo og med backing af bl.a. Michael Holmberg og Henning Pold, Christer Irgens-Møller med afro i Zebra med bl.a. med Ayi Solomon (Ghana) og med avantgarde i Clinch.

Hvis du ønsker tilbud med information om priser og evt. ledige datoer vedr. band eller solist, kan du sende en besked ved at gå til siden Information og udfylde formularen. Husk at angive kunstnerens navn.

Du kan også ringe til Musikformidlingen på: 86 13 00 63